luni, 8 august 2016

BISERICA BRATESTI, JUD. BIHOR - REABILITARE

 Biserica de lemn cu hramul Sf. Gheorghe, stramutata in Bratesti dateaza din prima jumatate a secolului XVIII (cca. 1738). In anul 1942 se sfinteste Biserica de caramida din Sitani, astfel incat Biserica de lemn a fost treptat lasata in paragina.

 Intre tipul de biserica intalnit la Bratesti si bisericile de lemn din zona exista numeroase asemanari atat in ceea ce priveste forma simpla a planului compus din pronaos, naos si altar cu absida de forma trapezoidala.
Dupa felul in care este rezolvat altarul atat planimetric cat si spatial, monumentul este insa deosebit de original.
Dupa toate transformarile survenite, monumentul a avut de suferit modificari importante la nivelul sarpantei, a lemnariei peretilor exteriori, cat si la nivelul turnului. Acesta se prezinta la ora actuala pe de o parte usor decalat in plan fata de pozitia sa initiala, iar pe de alta parte si cu o inaltime redusa fata de inaltimea originala.

Gradul de degradare al lacasului de cult nu este deosebit de grav, cladirea prezentand unele infiltratii descendente provenite din apele pluviale. Acestea sunt mai vizibile pe latura exterioara nordica, acolo unde umezeala a degradat starea lemnului in mod special in zona intersectiei dintre naos si altar.

Acesta se prezinta la ora actuala pe de o parte usor decalat in plan fata de pozitia sa initiala, iar pe de alta parte si cu o inaltime redusa fata de inaltimea originala.



 Prezentul proiect prevede refacerea sarpantei, inlocuirea invelitorii din tigla ceramica a bisericii cu sindrila din lemn de rasinoase specifica zonei Bihorului, dar si readucerea la starea si volumetria initiala a turlei prin inaltarea acesteia si invelirea cu sindrila a coifului turnului.
       


Proiect de reabilitare realizat de arh. Puscas Cristian si arh. Bungau Adrian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu