joi, 11 august 2016

SINAGOGA ZION


Reabilitarea Sinagogii Zion reprezinta una din lucrarile de referinta ale biroului nostru de proiectare.
Interventii complexe de consolidare structurala, interpretare spatiala si functionala, si nu in ultimul rand restaurarea picturilor murale de inspiratie maura compun imaginea unia dintre cele mai complexe proiecte de restaurare si reabilitare a unei cladiri istorice si de cult din Oradea.

 Monumentul: Templul Zion – Oradea.
Amplasament: Municipiul ORADEA, jud. Bihor, str. Independenței, nr, 22.
Datare - Construcția: 1877-1878.
Datarea – Picturii: 1878 .
Autor: Horovitz Mór, din Kosice.
Proprietar: Comunitatea Evreilor din Oradea, cu drept de folosință Primăria Municipiului Oradea, pe o durată de 20 ani.
Codul MCC: BH-II-m-B- 01054.
Suprafața estimativă a decorației interioare 2.377 m².

„Sinagoga construită pe un plan dreptunghiular se află pe malul Crișului Repede, intrarea clădirii fiind dinspre strada Independenței. Arhitectul clădirii a proiectat o clădire în stilul oriental maur, cu numeroase elemente eclectice. Sinagoga este încoronată de o cupolă bulbată, de mari dimensiuni, cu tambur poligonal, străpunsă de ferestre cu închidere semicirculară. Tamburul este articulat de ferestre delimitate de lezene și partea lui superioară este accentuată cu un șir de console, vârful cupolei fiind împodobit de steaua lui David. Fațada principală dinspre strada Independenței, străpunsă de cinci axe de goluri este marcată de un rezalit central cu trei axe, articulat de câte un mănunchi de pilaștri înalți. 
 Interiorul are o decorație exuberantă, suprafețele interioare fiind acoperite în întregime cu ornamente tipic orientale, iar în zidul estic (în ebraică: mizrah) este amplasat chivotul în care se păstrau sulurile Torei. Pe arcul aflat deasupra chivotului se află tablele legilor lui Moise, care conțin primele cuvinte ale fiecărei legi. Conform ritului neolog, podiumul destinat citirii Torei (în ebraică: bima) se află în mod similar bisericilor creștine lângă peretele de est, în faţa chivotului. În interiorul bimei, înconjurate cu un parapet din fier forjat, se află masa pentru citirea Torei. În pardoseală, pe o placă din piatră se află o inscripție în limbile maghiară și ebraică: “A fost construit în 1878”


În axa centrală a rezalitului se deschide intrarea încadrată de o pereche de coloane cu capiteluri decorate cu frunze iar deasupra intrării se află o inscripție în limba ebraică: “Construiți o casă pentru mine iar eu voi locui între voi”. În axele laterale se află două deschideri mai înguste, cu închidere semicirculară, încadrate de câmpuri dreptunghiulare, adâncite în planul fațadei. În partea superioară a panourilor apare un decor din tencuială, specific arhitecturii maure. Ferestrele sunt prevăzute cu decorații – elemente geometrice compuse din flori și stele. Partea superioară a deschiderii centrale este ornată şi cu arabescuri. Deasupra cornișei sunt tablele cu legile lui Moise. Orientarea spațiului interior este determinată de direcția Ierusalimului, adică direcția nord-est – sud-vest. 


Proiect de reabilitare realizat de arh. Puscas Cristian si arh. Puie Adrian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu